כמעצבת פנים את בוודאי יודעת שיש חשיבות רבה לתמונה הגדולה. כמעצבת פנים את מבינה שאם רק משקיעים בתכנון מקדים, התוצאה הסופית תענה על סך הציפיות ואף הרבה מעבר. עם זאת, כמעצבת פנים עצמאית שבדיוק ילדה, נראה שאת מחזיקה בלא מעט סימני שאלה. אלו זכויות מגיעות וכיצד ניתן לחשב דמי לידה שבקלות עשויים להשתנות? לרשותך מידע חשוב.
גם לך מגיעים דמי לידה!
עתה לאחר שהלידה מאחורייך, וכך גם לא מעט פרויקטים שנאלצת לקחת מהם הפסקה, חשוב לעצור ליהנות מהתוספת המדהימה שהצטרפה למשפחה, ובו זמנית ללמוד מספר עובדות חשובות. טרם נדבר על הזכויות שמגיעות, נעצור לחדד שאם את חושבת שבמהלך הלידה, או בסמוך אליה, עברת רשלנות רפואית, ייתכן שמגיעים לך פיצויים משמעותיים, כך שכדאי לפנות לעורך דין לטובת מיצוי הדין. מוזמנת לקבל מידע על רשלנות רפואית בלידה. נחזור לזכויות, באופן כללי נבהיר שגם עצמאית, ממש כמו שכירה, זכאית לדמי לידה, סכום משמעותי שמועבר בסכום אחד לחשבון הבנק באופן אוטומטי, וזאת בהסתמך על מאפייני השכר. עם זאת, דמי הלידה עבור נשים עצמאיות אינם זהים לאלו שמגיעים לנשים שכירות, ופה אנו מבקשים להרחיב.
הקשר שבין דמי לידה לדמי ביטוח
הרעיון מאחורי דמי לידה הוא לסייע ליולדת לשמור על רמת החיים שסיגלה לעצמה טרם הלידה. על מנת להיות זכאיות לכך, כל שנדרש לעשות זה לוודא שמבוטחים בביטוח לאומי. כאן נמצא שהסכום מושפע מכמות החודשים שבהם שולמו דמי ביטוח במשך שנה וחודשיים טרם היציאה לחופשת לידה. בעקרון ככול שדמי הביטוח שולמו לאורך תקופה יותר ארוכה, כך דמי הלידה יותר גבוהים. כל עוד דמי הביטוח שולמו עבור 10 חודשים מתוך 14 חודשים, או עבור 15 חודשים מתוך 22 חודשים שקדמו ללידה, הרי שזכאים לדמי לידה עבור תקופה מקסימאלית של 15 שבועות.
מתי ניתן לקבל דמי לידה
בעוד שלנשים שכירות יש ימי חופש וימי מחלה שניתן לנצל בימים שלפני הלידה, הרי שעצמאיות אינן זכאיות לכך. עם זאת, עצמאיות כן יכולות להכריז על הפסקת עבודה, לצאת לחופשת לידה מוקדמת. עם זאת, אם מתפתים לנצל זאת ראוי לדעת שניתן להיעזר בכך רק אם מגיעים לשלב שבו נותרו 49 יום למועד המשוער של הלידה. כמו כן, הזכאות נכנסת לתוקף מהיום שבו מפסיקים לעבוד ואת התביעה בגין דמי לידה ניתן להגיש הכי מוקדם רק כ-98 שבועות לפני תאריך הלידה המשוער, כאשר לשם כך נדרש אישור רפואי. עם זאת, הנתון שאולי הכי משמעותי עבור מי שחושבת לנצל זאת, הוא שלא ניתן להמשיך לעבוד לאורך התקופה שבה משולמים דמי לידה, כך שלעיתים אין זה כלכלי.
לאיזה סכום הגיוני לצפות?
הנתון שאולי הכי חשוב לדעת, הוא הגובה של דמי הלידה. ובכן אם נתחיל מהשורה הסופית, נציין שאין להיות בטוחים, ופה ניגש להסביר. באופן כללי הסכום הוא נגזרת של הסכום שנכנס בשלושת החודשים שקדמו לתחילת החודש שבו התרחשה הלידה. את הסכום מחלקים ב-90 ומכפילים בכמות ימי הזכאות. עם זאת, כיוון שהסכום מחושב על בסיס שנתי, רק לאחר שתגיע השומה הסופית הסכום יתוקן. כאן טוב לדעת שמחשבים לפי השומה של שנת הלידה, או לחלופין לפי השומה של השנה הקודמת – בהתאם לסכום שנמצא יותר גבוה. מה עוד רצוי לדעת? שאם רק מעדיפים, בן הזוג יכול להחליף בחופשת הלידה, ואז הוא יהיה זכאי לקבל דמי לידה, כמובן בהתאם לסטטוס שלו, בין אם שכיר או עצמאי.