השכרת דירות היא דבר נפוץ מאוד, שברוב המקרים עובד היטב ועובד חלק. עם זאת, ישנם מקרים מיוחדים שבהם הדברים משתבשים ולעתים, בצורה חמורה למדי. בעלי דירות עשויים להגיע למצב, שבו הם נאלצים לפנות דייר מהדירה כנגד רצונו. לאור ההשלכות המורכבות והלא קלות של מהלך כזה, חשוב לדעת מה מותר ומה אסור בהקשר זה. לפני הכל – מהן הסיבות המצדיקות פינוי שוכר מהדירה? ואם אכן נמצאים במצב אשר מצדיק פינוי, כיצד ניגשים לכך באופן חוקי, יעיל ומסודר? לפניכם מדריך קצר לנושא חשוב זה.
מצב מורכב, שמחייב ידע וטאקט
פינוי שוכר הוא לעתים מצב מורכב למדי. גם משכירי דירות וותיקים, לא בהכרח מנוסים בכך. תוכלו לקרוא פרטים נוספים על כך, ב"פינוי – הפורטל המקצועי לפינוי דיירים, שוכרים ופולשים". מה שבטוח, הוא שמצב כזה דורש תמיד חשיבה בנחת וטאקט. לעתים, הוא דורש גם סיוע מקצועי של עורך דין שמתמחה בנדל"ן.
באילו מצבים מותר לפנות?
מותר לפנות שוכר וגם נאלצים לעשות זאת בפועל, בשני מצבים ראשיים:
- הפרת חוזה – כאשר מדובר בהפרה משמעותית, מסוג שימוש במבנה באופן שחוזה השכירות אוסר.
- פגיעה בזכות הקניין – פגיעה בזכות הקניין של בעל הדירה, שהיא בפועל מצב של שהייה בדירה ללא רשות. הדוגמה האופיינית ביותר לכך, היא שהות בדירה לאחר תום תקופת השכירות וללא חידוש שלה.
מה לגבי מכירת דירה?
מכירת דירה מציגה מצב מיוחד, שבו יש שיקולים רבים בפני עצמו. ייתכן שהמכירה היא בכוונה להמשיך להשכיר ואז הדייר ממשיך להתגורר במקום. ייתכן שהמטרה היא אחרת ואז מעוניינים שהדייר יעזוב. אך נקודת המוצא כאן היא החוזים – חוזה השכירות שנחתם מול הדייר והחוזה שבכוונתכם לחתום עם קונה הדירה. חייבים כמובן להבטיח שאתם עומדים בתנאי החוזים האלה ושאין התנגשות בין השניים מבחינת ההתייחסות לדייר.
שלבי הטיפול
התהליך המומלץ בכדי לטפל במצבים כאלה, הוא:
- פנייה לדייר – לפנות לדייר באופן מסודר ולהסביר בבירור את טענותיכם. לתת לו זמן לחשוב ולענות בנחת. רצוי ששלב זה יהיה מתועד וכך אגב, גם כל השלבים הבאים. תיעוד זה עשוי להיות חשוב מאוד בהמשך, אם וככל שהעניינים לא ייפתרו ברוח טובה.
- מכתב התראה – אם השיחות עם הדייר לא עזרו, אפשר לשלוח לו מכתב התראה. למעשה, מומלץ וחשוב לעשות זאת, אם אתם מתכוונים להמשיך להגשת תביעה.
- הגשת תביעה – ניתן להגיש תביעה בנושא זה, באחד משני אופנים. ישנו הליך מזורז מיוחד, לשם פינוי בלבד. ישנו גם ההליך הרגיל, שבו ניתן לבקש מבית המשפט סיוע בפינוי וגם לגבי נקודות נוספות. למשל לבקש פיצוי על נזק שהדייר גרם.
- קבלת כתב התביעה – בהמשך לכך, הדייר אמור לקבל את כתב התביעה. כעת הוא יוכל להגיש כתב הגנה, בתוך 30 יום.
- דיון בבית משפט – השלב הבא הוא דיון בבית המשפט. הדיון ייקבע לעד 30 יום מהמועד האחרון של הגשת כתב הגנה על ידי הדייר.
- פסק דין – בית המשפט ייתן את פסק הדין תוך 14 יום. לרוב הוא יקבע במסגרתו מועד פינוי ובהתאם לכך, ממתינים שהדייר יפנה את המקום עד למועד זה.
- הוצאה לפועל – במקרה שבו הדייר לא פינה את הדירה עד למועד שבית המשפט הציב לו למטרה זו, תוכלו לפנות להוצאה לפועל. זהו גוף ממשלתי אשר מטפל באכיפת החלטת בית המשפט באופן מעשי, גם ללא שיתוף פעולה מצד הדייר. ההליך בשלב זה לא כולל כל מעורבות מצד בעל הדירה.
לסיכום
מומלץ וכדאי, לגשת לנושא זה באופן מסודר ולא אימפולסיבי. אינכם הראשונים שנדרשים לטפל בכך וכדאי ללמוד מניסיונם של אחרים, אשר בא לידי ביטוי בשלבי הטיפול שפירטנו כאן.