הטכנולוגיה שתייצר עבורכם כסף אחרי השיפוץ: מה חשוב לדעת על מערכת סולארית?

שיפוץ הבית הוא הזדמנות לבצע שינויים והתאמות מסוגים רבים. זו היא נקודה בזמן, שבה כדאי לעצור ולחשוב באופן רחב על אפשרויות שונות. בין השאר, כדאי לשמוע רעיונות ואפילו לחפש בנידון, בכדי לזהות הזדמנויות שאולי כלל לא חשבתם עליהן. אחד הנושאים המעניינים בהקשר זה, הוא ייצור חשמל מאנרגיה סולארית. מה זה אומר בפועל עבורכם?

להיות חברת החשמל של עצמכם

כולנו שמענו כמובן על אנרגיה סולארית ועל תאים סולאריים, לוחות סולאריים, פאנלים סולאריים וכדומה. לרוב, לא חושבים על זה בהקשר ביתי אישי, אלא יותר עולה בדמיון מראה של משטחי ענק במדבר אי שם, עם פאנלים סולאריים מבהיקים בשמש. אולי נקודת יישוב נידחת היכן שאין בכלל אספקת חשמל רגילה, אשר פותרת את העניין עם לוח סולארי קטן. אך יש אפשרות נוספת. באמצעות התקנת מערכת סולארית על גג הבית, גם אנשים פרטיים יכולים לייצר לא מעט חשמל. בכך, ניתן להפוך למעין "חברת חשמל" עבור עצמכם, לפחות כפתרון חלקי לצריכת האנרגיה שלכם. למעשה, ניתן אפילו לשלב מערכת כזו עם אספקת החשמל הרגילה מחברת החשמל ולהתחשבן עם חברת החשמל בנידון ביעילות ובנוחות.

הגג כנדל"ן מבוזבז

במסגרת תכנון שיפוץ ולא רק, כדאי לחשוב על מה שעושים עם הגג. גג ממוצע, הוא פעמים רבות ובמידה רבה, שטח נדל"ן מבוזבז. יש עליו אולי דוד שמש וקולט שמש, חבל כביסה או שניים וזהו. יחד עם זאת, מסתבר שניתן לשים עליהם לוחות סולאריים ולהפיק מכך חשמל. כמובן, הגגות חשופים לשמש, יותר מכל חלק אחר בבניין. כמו כן, במדינת ישראל לא חסרה שמש ומערכות סולאריות מסוגלות לנצל זאת גם בחורף!

 

 

כמה נקודות מעשיות

מבחינת מעשית, מדובר בנושא רחב. אלה כמה נקודות מפתח, שכדאי לדעת על כך בכל מקרה:

  • למי זה מתאים? לוחות סולאריים מתאימים לאנשים פרטיים אך גם לעסקים. ניתן להתקין אותם גם על גג רעפים וגם בבית משותף, אם כי לגבי שני מצבים אלה יש נקודות חשובות נוספות להתעמק בהן.
  • האם זה משתלם? השאלה האם ועד כמה זה ישתלם, תלויה בנקודות טכניות רבות. אין מנוס מבחינה זו, מהצורך ללמוד את הנושא לעומק, לבדוק את ההשלכות למקרה הספציפי שלכם ולחשב את הדברים ביסודיות ובנחת.
  • באיזו מהירות נרוויח מזה? – לא כל כך מהר. גם אם אכן יהיה רווח, מדובר על השקעה לטווח ארוך. בכל מקרה, ישנה השקעה כספית ראשונית מסוימת ויידרש קודם כל זמן בכדי להחזיר אותה.
  • ממה זה מורכב? מערכת סולארית כזו, בנויה באופן בסיסי מהרכיבים הבאים: פאנלים סולאריים, בקר טעינה, ממיר מתח ישר (שהמערכת מפיקה) למתח חילופין (כמו זה שמספקת חברת החשמל), פתרון לחיבור המערכת לחברת החשמל ואביזרים שונים לקיבוע הפאנלים ולקביעת זווית אופטימאלית ביחס לשמש.
  • מה לגבי מצברים? – מערכות סולאריות עשויות להיות מערכות ללא מצברים, אשר רק מחוברות קבוע לרשת החשמל (on grid) ואז מקבלים חשמל מהן או מחברת החשמל. הן עשויות להיות עם מצברים ועצמאיות בשטח (off grid), כך שהמערכת צוברת אנרגיה גם כאשר אתם לא משתמשים בחשמל.
  • האם זה חוקי? – כן, אבל עשויים להידרש אישורים שונים, בהתאם לנסיבות. למשל היתר בנייה, עבור הקמת מערכת סולארית בהספק של מעל ל-50 קילוואט.
  • האם דרושה תחזוקה? פאנלים סולאריים עובדים היטב לאורך זמן, אך מומלץ ולעתים חיוני לבצע תחזוקה שיטתית יזומה. זה אומר בעיקר ניקוי מאבק וביצוע בדיקה ויזואלית שאין נזקים או הסתרה של השמש.

לסיכום

בכל שיפוץ, כדאי לקחת את האפשרות המעניינת הזו בחשבון.

נגישות